Szkoła Podstawowa nr 3 im. Św. Stanisława Kostki
w Lipnicy Wielkiej

Slide background

Konkurs na najpiękniejszą kartkę Bożonarodzeniową

Kategoria:

Uczniowie klas 1-3 w listopadzie 2020 brali udział w konkursie "Na najpiękniejszą kartkę bożonarodzeniową" organizowanym przez Fundacje BGK. Zgodnie z regulaminem Fundacji mogliśmy przesłać 5 prac, dlatego też zorganizowaliśmy etap szkolny, podczas ktorego z 20 prac wybrano te kartki,które zostały przesłane na konkurs.Wyniki konkursu zostały opublikowane na stronie Fundacji. Miło nam poinformować, że uczeń klasy 2 Mariusz Indycki zdobył II miejsce a uczeń klasy 3 Kamil Żurek otrzymał wyróżnienie. Pozostałe prace konkursowe ozdobiły szkolną gazetkę. Wszystkim uczestnikom konkursu a zwłaszcza laureatom serdecznie gratulujemy.

Czytaj więcej...

Warsztaty regionalne

Kategoria:

DLACZEGO WARTO UMIEĆ GOTOWAĆ, CZYLI PRZYGODA W KUCHNI to kolejny temat realizowany w ramach programu „Dobrze Jemy”. Dnia 19 listopada 2020r. dzieci z oddziału przedszkolnego uczestniczyli w zajęciach, na których poznali różne techniki przyrządzania potraw oraz zasady bezpieczeństwa w kuchni. Udzielali odpowiedzi „Co można znaleźć w kuchni?” pracując na monitorze interaktywnym. Następnie odbyły się warsztaty w kuchni, które poprowadziła Pani Maria Polańska-Nowak, specjalistka od serowarstwa. Były to zatem warsztaty regionalne, na których dzieci uczyły się, jak się robi serek typu oscypek. Od podstaw poznawały sposoby powstawania takiego serka, wyciskały go w foremce, a na końcu skosztowały ten przysmak regionalny.

Dziękujemy Pani Marii za atrakcyjne zajęcia, z których skorzystali nie tylko dzieci.

A. Barszcz

Czytaj więcej...

11 LISTOPAD

Kategoria:

We wtorek 10 listopada dokładnie o godz. 11.11 uczniowie naszej szkoły zaśpiewali hymn narodowy przyłączając się do akcji #SZKOŁA DO HYMNU. Wychowawcy i nauczyciele połączyli się z uczniami za pomocą platformy internetowej  i wspólnie zaśpiewali „Mazurka Dąbrowskiego” wyrażając tym samym szacunek i miłość do naszej Ojczyzny-Polski. W związku z tym doniosłym wydarzeniem Panie Małgorzata Spyrka i Bogusława Wziątek przygotowały prezentacje multimedialne dla uczniów, które przypomniały im historię odzyskania niepodległości przez naszą Ojczyznę oraz przybliżyły sylwetki wielkich Polaków, którzy przyczynili się do tego ważnego  wydarzenia. Uświadomiły im również, że musimy pamiętać o Polakach, którzy przelali krew za wolność naszej Ojczyzny, bowiem jak mówił marszałek Józef Piłsudski:

„Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.”

 

DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

Kategoria:

8 LISTOPADA EUROPEJSKI DZIEŃ
ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

 

Nasza szkoła świętowała ten dzień poprzez zorganizowanie zajęć z uczniami klasy I, II i III z wykorzystaniem scenariusza „Śniadanie na szóstkę” z  Programu „Dobrze Jemy”. Wszyscy przynieśli do szkoły śniadaniówki pełne śmiesznych, zdrowych kanapek, które były wspólnie zjedzone jako drugie śniadanie.

Dodatkowo dzieci miały okazję zobaczyć różne rodzaje zbóż, kasz i płatków. Rozpoznawały swoimi zmysłami różne suszone owoce, jako dodatek do produktów zbożowych, co wzbudziło u nich wielki entuzjazm. Na koniec wykonały sok z wyciskanych jabłek. Zajęcia były pełne pozytywnych emocji.

Starsi uczniowie natomiast wykonali zabawne zwierzątka z owoców i warzyw w swoich domach. Wykazali się przy tym pomysłowością, kreatywnością. Finałem  było wspólne- rodzinne jedzenie tego „cudaka”.

A. Barszcz

Czytaj więcej...

JĘZYKI OBCE

KULTURA OSOBISTA

ZAJĘCIA DODATKOWE