8 LISTOPADA EUROPEJSKI DZIEŃ
ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
Nasza szkoła świętowała ten dzień poprzez zorganizowanie zajęć z uczniami klasy I, II i III z wykorzystaniem scenariusza „Śniadanie na szóstkę” z Programu „Dobrze Jemy”. Wszyscy przynieśli do szkoły śniadaniówki pełne śmiesznych, zdrowych kanapek, które były wspólnie zjedzone jako drugie śniadanie.
Dodatkowo dzieci miały okazję zobaczyć różne rodzaje zbóż, kasz i płatków. Rozpoznawały swoimi zmysłami różne suszone owoce, jako dodatek do produktów zbożowych, co wzbudziło u nich wielki entuzjazm. Na koniec wykonały sok z wyciskanych jabłek. Zajęcia były pełne pozytywnych emocji.
Starsi uczniowie natomiast wykonali zabawne zwierzątka z owoców i warzyw w swoich domach. Wykazali się przy tym pomysłowością, kreatywnością. Finałem było wspólne- rodzinne jedzenie tego „cudaka”.
A. Barszcz